Maak kennis met onze Film Club!

Maak kennis met Nathan Hermans en Tim Savelkoul, twee rasechte filmfreaks en sinds enkele maanden ook lid van de Film Club bij De Steiger. Enkele keren per jaar komen we samen en bespreken we de recentste releases en leggen we de filmprogrammatie vast.

Nathan (27) studeerde audiovisuele kunsten en is freelance audiovisuele contentcreator in zijn eigen bedrijf Frix Frox productions. Tim (39) heeft sinds zijn kindertijd een grote passie voor film en heeft meer dan 4000 films zijn collectie staan.

We stelden hen enkele korte kennismakingsvraagjes!

Welke film zag je als eerste op het grote scherm en waar was dat?

Nathan: Mijn eerste film op het grote scherm was Tarzan, de Disney tekenfilm.
Tim: Ghostbusters II (1989) van Ivan Reitman, gezien op het grote scherm van de Multiscoop in Boom. Zeker geen topfilm maar een overweldigende ervaring voor een ventje van 6 jaar. Van die film kan ik nu trouwens nog even hard genieten.

Welke film zag je het meest en is het dan ook de beste film ooit?

Nathan: Dit is een moeilijke vraag om te antwoorden, mijn favoriete film veranderd zowat elke maand. Mijn 'favoriete' nu is Her van Spike Jonze.
Tim: Jaws (1975) van Steven Spielberg. Een absoluut meesterwerk van een briljante regisseur. Het is niet de beste film ooit maar er zit geen scène te veel in. De mechanische haai, Bruce, die ze gebruikten weigerde constant dienst en Spielberg moest andere manieren bedenken om de film toch te kunnen draaien. De haai blijft dan ook ongeveer 80 minuten onzichtbaar voor het publiek en wordt enkel gesuggereerd door de ijzingwekkende muziek van John Williams en door een vin die over het wateroppervlak glijdt. Een film die ik jaarlijks een keertje kijk.

Welke filmcomponist maakt met zijn muziek een straffe film nog beter?

Nathan: Mijn all time favoriete composer blijft John Williams. Zijn scores zijn gewoon magisch.
Tim: John Williams, een geniale componist die eigenlijk geen verdere introductie nodig heeft. Ik som wat films op en dat zegt genoeg. Jaws, Jurassic Park, E.T., Schindler's List, Star Wars, Indiana Jones, JFK, Harry Potter, Superman, Saving Private Ryan.

Thuisbioscoop of het grote scherm?

Nathan: Het grote scherm blijft het beste om een film te ervaren, ongestoord van de buitenwereld en zonder die smartphone die voor afleiding zorgt, beter kan niet!
Tim: Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat de magie van het grote scherm overweldigend is en een slechte of mindere film kan hierdoor net iets beter worden. De thuisbioscoop is geweldig leuk na een lange werkdag. Ex aequo voor mij.

Naar welke film(s) laat je een filmleek als eerste kijken?

Nathan: Aan filmleken raad ik altijd de films van Edgar Wright aan. Zijn films zijn niet alleen hilarisch, maar ook visuele pareltjes. Voor mensen die meer in de filmgeschiedenis willen duiken raad ik zeker Citizen Kane aan. Een van de eerste films die ze laten zien in de filmschool en met een goede reden.
Tim: Dat is een moeilijke. Dan ga ik toch kiezen voor Apocalypse Now (1979) van Francis Ford Coppola. Dat is mijn favoriete film aller tijden.

Welke acteur, actrice en regisseur (van alle tijden) maken samen voor jou de perfecte film?

Nathan: Ik denk dan meteen aan Wes Anderson en zijn vaste cast, zoals onder andere Bill Murray en Jason Schwartzman.
Tim: Ik had graag Brian De Palma in zijn gloriejaren een film zien maken met Gene Hackman en Frances McDormand. Een thriller in de stijl van Blow Out, Dressed To Kill of Body Double, trouwens allemaal films geregisseerd door De Palma.

Perfecte winterprikfilm en perfecte hittegolffilm?

Nathan: Hittegolf film is natuurlijk Jaws. En de ultieme winterprik film is voor mij Little women van Greta Gerwig.
Tim: De perfecte winterprikfilm is Misery (1990) van Rob Reiner, de verfilming van een Stephen King-verhaal over een schrijver die na een zwaar auto-ongeluk tijdens een sneeuwstorm gevonden wordt door zijn grootste vrouwelijke fan. Ze neemt hem mee naar huis om hem te verzorgen en zo kan hij ook zijn laatste roman afwerken. Jammer genoeg voor hem blijkt de vrouw een regelrechte psychopate te zijn... Als hittegolffilm kies ik voor Point Break (1991) van Kathryn Bigelow. Deze film heeft ondertussen een cultstatus gekregen. Het verhaal is welbekend: de ex-presidenten zijn een groep beruchte bankovervallers die de ene succesvolle bankoverval na de andere plegen. De FBI heeft een theorie ontwikkeld dat de ex-presidenten surfers zijn en stuurt een groentje erop af om te infiltreren bij deze surfers en zo meer te weten te komen over hun dagelijkse handelingen.

Ben je ook een grote filmfan of -kenner en heb je zin gekregen om ook af en toe over films te praten en mee te helpen met het kiezen van de filmprogrammatie? Laat ons zeker iets weten via ccdesteiger@boom.be!